Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση για το εργοστάσιο βιομάζας

Δημοτική Κίνηση ΑΝΑΣΑ Κηφισιάς 
Κηφισιά Τρίτη 11/6/2013    
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή την 124/16/4/2013 απόφαση- θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας στην Κηφισιά, όπως την κατέθεσε η εταιρία ΓΑΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ ΕΝΝΕΑ Ε.Π.Ε., την κινητοποίηση εκατοντάδων κατοίκων με την οποία εξέφρασαν ρητά προς το Δημοτικό Συμβούλιο της Κηφισιάς (συνεδρίαση 5/6/2013) την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη εγκατάσταση, ως Δημοτική Κίνηση ΑΝΑΣΑ Κηφισιάς, επισημαίνουμε:  


  1. Την αντιδημοκρατική στάση του δημάρχου: 
Ο δήμαρχος αποσιώπησε το θέμα του εργοστασίου, για το οποίο οι αντιπεριφερειάρχες Αττικής ζήτησαν απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου,  απαξιώνοντας έτσι και το εκλεγμένο δημοτικό συμβούλιο και τους κατοίκους της Κηφισιάς. 
Μετέφερε όμως τη θετική προσωπική του γνώμη για τη συγκεκριμένη "επένδυση" στην από 16/4/2013 συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, προδικάζοντας και τη θέση του δημοτικού συμβουλίου όπως ευθαρσώς ανέφερε ο κ. Δημήτρης Βαρελάς, πρώην δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς και νυν περιφερειακός σύμβουλος σε αγαστή συνεργασία με τον δήμαρχο, (Σχετ. Video στο http://www.youtube.com/watch?v=3Enf7hYOARc), προτείνοντας στους περιφερειακούς συμβούλους τη θετική γνωμοδότησή τους, επί των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης, όπως και ενέκριναν κατά πλειοψηφία. 

  1. Την αιφνιδιαστική επιχείρηση εγκατάστασης (ΜΠΕ) σε όλη την Αττική:
Με πρόσχημα, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), προωθούνται 12 τουλάχιστον Μονάδες Παραγωγής Ενέργειας (ΜΠΕ) με καύση βιομάζας (ισχύος μέχρι 1 ΜW) και αυτό για να αποφύγουν, με βάση την κείμενη νομοθεσία, τις αδειοδοτήσεις και τον έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) όλες από τον ίδιο όμιλο εταιρειών με πανομοιότυπες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που όμως, δεν αντέχουν σε κανέναν σοβαρό επιστημονικό έλεγχο.
Με δεδομένες τις δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, της τάξης των 13.000 MW και κατανάλωσης αιχμής έως 6.500 ΜW, τίθενται τεράστια ερωτηματικά τόσο για τη σκοπιμότητα όσο και για τη συγκεκριμένη επιλογή εργοστασίων με βιομάζα (ΑΠΕ), αφού έχοντας αποκλείσει τη ΔΕΗ από τις ΑΠΕ, πριμοδοτούν μόνο ιδιώτες για τέτοια εργοστάσια, αναγκάζοντας στη συνέχεια τη ΔΕΗ να αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια σε τριπλάσια τιμή, που τη φορτώνει στους καταναλωτές, καθιστώντας συγχρόνως την ίδια  ζημιογόνα και τους ιδιώτες (κερδοσκόπους εν προκειμένω) σκανδαλωδώς πλούσιους και μάλιστα, μέσα στη σημερινή μαύρη λιτότητα για το λαό.
Ήδη μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων και των δημοτικών αρχών των ενδιαφερομένων περιοχών της Αττικής, πλην της Κηφισιάς όπου ολιγώρησε ο δήμαρχος, η περιφέρεια δεν προχώρησε, σε θετικές γνωμοδοτήσεις.           

  1. Την παραπλάνηση του δημοτικού συμβούλιου.
 Ο δήμαρχος στη συνεδρίαση της (5/6/2013) εκμεταλλεύτηκε την εύλογη ανησυχία των κατοίκων, προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα έντασης στην αίθουσα, υποτιμώντας και ειρωνευόμενος την οργανωμένη και μαζική παρουσία των κατοίκων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντάς την ως κομματικά υποκινούμενη, για να δεχθεί δικαιολογημένα την οργισμένη αντίδραση των παρευρισκομένων, αφού γνώριζαν ότι την κινητοποίησή τους, την προκάλεσε το Συντονιστικό Φορέων Διαχείρισης Κρίσεων όπως ονομάστηκε, που συγκροτήθηκε μετά την ενημέρωσή τους (2/6/2013 από την ΑΝΑΣΑ) για τη θετική απόφαση-γνωμοδότηση επί του θέματος, του Περιφερειακού Συμβουλίου.      
Επίσης προκαταλαμβάνοντας την γνώμη των δημοτικών συμβούλων της παράταξής του, ως άλλος Καίσαρας, δήλωσε υποκριτικά ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο, δεν θα γίνει στην Κηφισιά.
Παρόλο ότι η πρόταση στο Δ. Σ. Κηφισιάς, της Δημοτικής Κίνησης ΑΝΑΣΑ, των φορέων και κατοίκων της πόλης, αφορούσε ρητά το συγκεκριμένο εργοστάσιο, η πρόταση του δημάρχου εγκλώβισε τη θετική ψήφο του δημοτικού συμβουλίου, με ένα θολό ψήφισμα που αποτρέπει την εγκατάσταση όχι μόνο του συγκεκριμένου εργοστασίου, αλλά;;; και κάθε άλλης μονάδας διαχείρισης – κομποστοποίησης απορριμμάτων. 

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης ΑΝΑΣΑ Π. Κανακάκης, ψήφισε με επιφύλαξη για ότι αναφέρεται στη διαχείριση και κομποστοποίηση απορριμμάτων, καθώς αυτή η αναφορά στο ψήφισμα, αποτελεί μνημείο αντιεπιστημονικότητας και λαϊκισμού.
Στη πραγματικότητα η πρόταση αυτή του Δημάρχου, "τιμωρεί" τους κατοίκους της πόλης σε μη λύσεις, όπως η σημερινή τόσο των μπλε κάδων, όσο και με του "βραβείου" του 5% (!) ανακύκλωσης (που επέδειξε ο δήμαρχος στην ίδια συνεδρίαση), με την τρίτη θέση σε όγκο σκουπιδιών στο λεκανοπέδιο, στοχεύοντας στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων.

Επισημαίνουμε ακόμα,  την υγιή και άμεση αντίδραση των τοπικών φορέων και των κατοίκων της Κηφισιάς. 
Η Δημοτική Κίνηση ΑΝΑΣΑ, παράλληλα με την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, των φορέων και των κατοίκων, συνέβαλε στη συγκρότηση συντονιστικού τοπικών φορέων αντιμετώπισης κρίσεων, το οποίο είναι ανοιχτό και συνεχώς διευρύνεται.  
Το πολύμορφο, αλλά ενιαίο στους στόχους τοπικό αυτό κίνημα, με την πρωτόγνωρη για τη Κηφισιά μαζική και αγωνιστική παρουσία, εκατοντάδων κατοίκων στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 5/6/2013, επέβαλλε τη συζήτηση του θέματος, την οποία απέφευγε πεισματικά ο δήμαρχος και που την ζητούσαν, τόσο ο Παναγιώτης Κανακάκης επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ (πηγή: http://anasa2010.blogspot.gr/2013/06/blog-post 8666.html)
 όσο και οι κάτοικοι της περιοχής με την κατάθεση των υπογραφών τους. 

Τονίζουμε την ανάγκη αξιοποίησης έστω αυτής της απόφασης - ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής να επαναφέρει το θέμα και να ανατρέψει τη θετική γνωμοδότησή της στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αποτρέποντας οριστικά την εγκατάσταση Μονάδας Παραγωγής Ενέργειας (ΜΠΕ), από αεριοποίηση βιομάζας, στην περιοχή Καλυφτάκι Κηφισιάς.
Θεωρούμε αναγκαίο τον συντονισμό της δράσης μας, με το ευρύτερο κίνημα αποτροπής αντίστοιχων εργοστασίων (Μ.Π.Ε.) στη Αττική, για να ανατραπεί οριστικά κάθε τέτοιος σχεδιασμός εγκατάστασης, που αποφασίζεται ερήμην και πέρα από τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και εγκρίνεται από ένα διορισμένο από την κυβέρνηση όργανο, όπως είναι ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου